Her om dagen blei jeg medlem i ei gruppe på facebook som kaller seg "vi som liker gamle hus" Den passa bra for meg !
Jeg blir nesten andektig når jeg ser på gamle hus, særlig når de står på den plassen de blei bygd. Det virker som de gamle mestere var nøye med hvor de satte opp husa sine, så og si alle gamle hus ligger "godt" i terrenget- Huset til høyre som jeg går tur forbi noen ganger er et eeksempel på det, lunt og majestetisk ligger det i skråningen ut mot et åpent gårdstun, med utsikt over jordene og ned mot Lågen.På andre siden ligger to småhus, et fjøs og et vedskjul.
De også tilpasset terrenget og tunet. Husa sto som regel i ringformasjon rundt en åpen gårdplass. Gjerne med en god avstand mellom, av frykt for brannfare. De hadde jo med seg lys hele tiden, det var i eldgammel tid bare noen tyristikker som blei festet i et hol i veggen, siden fikk de lykter, først av tre senere metall Noen hadde beholder for parafin noen hadde holder for talglys, ganske brannfarlige de og.
Eldhus, vasshus, eise, mange navn på dette lille huset som var det vi kaller grovkjøkkenet nå for tida Her blei det vasket klær, to tre ganger i året ! Her bakte de flatbrød store hauger meg flatbrød som skulle vare hele sommeren eller hele vinteren ! Før jul og påske blei det bakt lefser her, de skulle også vare i noen uker/måneder, så det tok som regel to tre dager de og.
På større gårder hadde de ofte ei sommerstue i tillegg. Noen hadde et "gamlehus" hvor besteforeldrene bodde. De flyttet de ofte ut i
Det var bestandig mange mennesker som bodde på en gård for 50 til 100 år siden. For det første var familiene ofte store, med mange barn, besteforeldre, tanter og onkler bodde hjemme. Det var innejente, fjøsjente, gårdsgutt, noen ganger skogskarer som bodde på gården
Det var sikkert godt når det blei våren og de kunne flytte ut i de andre husa. Jentene lå på stabburet, sjølve stashuset !!
Karene bodde noen ganger i skogskoier, eller de sov i et kammers i sommerstue o.l. Ja, dette blei visst en historietime det, men det er sånne ting som flyter rundt i hodet når jeg trasker omkring i nabolaget. ( Jeg hadde sikkert passa inn i den tida jeg )
Ha en aldeles strålende dag alle som titter innom
3 kommentarer:
Fint innlegg, med nyttig informasjon for de yngre. Vi har vel lett for å glemme å overføre informasjon fra tidligere tider til de yngre, tenker jeg.
Alle trenger vi å bli minnet om at det ikke alltid har vært like enkelt å leve som nå. Minnet om hvor godt vi har det, skjønt jeg tror nok vi var minst likelykkelige i vår ungdom. Det sa vel også de eldre den gangen vi var unge?
Deler også din mening om gamle hus - der er det mye vakker kunst å nyte. Mange flotte motiver.
Ei flott uke til deg og dine!
Dette var igjen et innlegg til å legge på minnet!
Jeg elsker også disse gamle husene
som på en solvarm dag lukter av gammelt og tjære! Den gløden disse har finnes ikke noe annet sted! Flott mormor!
Har jeg sagt det til deg før: Du må ta kopi av innlegg der du forteller slikt som er godt å vite for etterslekta! For det er ikke godt å vite hva det blir til av bloggene våre etter at vi har slutta å skrive! Hvis bloggen har vært urørt i tre måneder eller noe sånt, tror jeg den blir stengt eller noe. Noe nifst er det i all fall!
Fin fortelling om de gamle husene!
Legg inn en kommentar