fredag 8. januar 2010

fredag


I dag blir det en mimreblogg !!Da jeg var ute og trena på truger her om dagen gikk jeg forbi dette jordet.
Her dyrket vi opp ny jord i 1980 ca. Det var en gammel torvmyr, som vi grøftet og pløyde opp. Masse arbeid. Vi hadde maskiner som gravde, men legging av rør og delvis gjenfylling måtte vi gjøre for hand. Rørene skulle ligge med et fall på 1cm pr meter Ingen dumper eller forhøyninger, da blei det stopp i vannfallet. Vi la sagflis i bunnen for å jevne ut ! Mellom hver grøft var det 6 - 9 meter ettersom herredsagronomen hadde bestemt.


I flere år holdt vi på med dette, etter grøfting var det første vi måtte gjøre å plukke vekk kvist og røtter som lå utover jordet, så var det harving, og da kom det opp flere røtter !!

En kveld som vi holdt på og jobba, tok vi oss ei hvil på en stubbe i skogkanten.
Da sa sønnen vår, som var med og hjelpa til: - Hadde ikke serien "Røtter" allerede vært skrevet, kunne vi gjort det nå !! Ja, vi var mektig lei av røtter, men du verden så stolte da jordene lå nypløyde og nysådde !!
("Røtter" er en TV-serie fra slavenes tid i USA)


Bildet til venstre viser nysådde nydyrka jorder :)
Dette høres ut som det er hundre år siden, men det er bare tredve !! Tida er fullstendig snudd på hodet på disse årene. Nå blir det knapt nok dyrket gras her :o/


Før dette bodde vi i nærheten av Kongsberg, men flyttet hjem til slektsgården i -76.
Da hadde vi bygget hus, også det med egne hender !! Den gangen gikk det an, nå for tiden er det ikke "lovlig" på grunn av alle kontrollinstanser som setter kjepper i hjulene for de som gjerne vil gjøre noe sjøl. Egentlig litt synd, for det er en god følelse å se på velgjort arbeid (synes vi da)

Her er det husbygging på gang, mrk. den stilige traktoren, fra femtitallet tror jeg ! Nå er slike samleobjekt blandt karane i dalen :)

Faktisk gikk det an å skaffe seg et levebrød på en liten gård i disse åra, gubben jobba som snekker, og jeg var bonde. Det var moro og slitsomt !

Samholdet mellom gårdbrukerne var fint, vi hadde slåttefester og julebord i landbrukslagets regi ! Og temamøter flere ganger i året.

Det var ikkke bestandig værgudene var med oss da, i slåtten og slik. Av og til regna det i dagevis, og følgene var der etter
Ikke særlig næringsrikt for i dette høyet :o(
Men minstedattera fikk en stoor badedam ....
Ja, dette var gamle dager, nå er det naboen som slår, hans fjøs rommer 30 - 40 kuer, vi hadde plass til 10 pluss noen kalver, der er det ingen dyr nå, men verksted for karene på gården
Men jeg håper nå enda jeg da -
Kanskje en gang i framtida, da alle vil spise seg mette, da trenger vi hver lille bit av jord som finns på denne kloden til matproduksjon....
God helg med hjemmeavla mat...

3 kommentarer:

Bestemor Drillo sa...

Interessant og igjenkjennende det der ! Det var slik det var den tiden og røtter og stein var det nok av, men du verden for stolthet det var over et ferdig resultat;)
Takk for vandringen tilbake i tid!
Klem og god helg!

Kari bloggside sa...

Og jeg kjente godt han som kjørte traktorgravern. Han hadde en liten Hilde som trofast tilskuer og medhjelper hver dag !! Husker godt han fortalte om den gode jenta i Bromsdalen ! Dere er flinke folk !

Stubbetufsa sa...

Hjemme på gården i Troms var det også oppdyrking av myr! Far min fikk høre av mistroiske medbønder, men han satte opp hesjer på den nygrøfta myra. Så, uheldigvis, seig hesja på kne, det var ikke tjoret godt nok i enden, og naboene trodde hesja hadde søkt ned i myra!
Nå er det nesten ikke jordbruk her oppe igjen. Brodern gav opp for noen år siden, og flere med ham.
Man må jo være konge for å investere i nytt tidsriktig fjøs.
Helt enig med deg, hvor blir det av stoltheten av å klare noe sjøl når forholdene ikke blir lagt mer til rette?