torsdag 3. desember 2009

torsdagskveldenEn liten mimretime midt i julestria !

Det kommer seg ta det, at jeg har begynt å røyte ;(

Når jeg børster håret om morningen, så er det så mye hår i børsten (uffa meg---alderen det og)

Så kom jeg til å tenke på bestemora mi.

På dette bildet er hun ung, kanskje bare 17 - 18 år

Hun hadde hårtopp ! En sånn knute i nakken, som alle gamle damer hadde før i tida.
Vel ikke egentlig topp, men nærmest en slags rull, som hun danderte ved hjelp av en bøyle. Hun hadde langt hår, til midt ned på ryggen, og hver morgen etter å ha børstet håret, tok hun det håret som hadde samlet seg i børsten og tullet på hårbøylen, den så ut som den var laget av hår, men det var nok en ståltråd eller lignende inni der, som kunne bøyes i form etter nakken og opp mot hvert øre. Så etter å ha børstet håret tok hun og rullet det opp på denne bøylen, og festet det med hårnåler inntil hodet så det holdt seg slik hele dagen.

Man skulle børste håret med hundre tak en gang hver dag sa Bestemor, da fikk vi blankt og fint hår !! Jeg veit ikke om hun gjorde det hver eneste dag, travel som hun var, men hun hadde fint hår, det kan jeg huske :)

På dette bildet er hun på setra, de leide ei seter av en nabo i mange år.
Vi fikk være med en uke eller to noen år. Det var som et eventyr, bestefar tok oss med på fisketurer og på roturer i båten som lå nede ved vannet. En søndag rodde vi langt, helt til andre siden av et langt vann, og gikk videre derifra til vi kom til en liten plass som het Svartskuren, der var Bestefar født, langt inn mot Holtefjell. De flyttet ned til bygda rundt århundreskiftet

Bestemor var et unikum, hun giftet seg veldig ung, 19 - 20 år. Og fikk elleve barn med ganske nøyaktig to og et halvt års mellomrom !
I tillegg tok hun til seg andre barn som hadde det vanskelig, i kortere eller lengere tid. En gutt bodde der helt til han blei voksen. Da han kom hadde de så liten plass at han måtte ligge i en kommodeskuff, fortalte mamma.
Da min tante Borghild, henes eldste datter blei sjuk og døde av tuberkulose, måtte de to barna hennes også bo hos bestemor og bestefar.

Bestandig var det fullt av folk hos henne, de kom på besøk og kunne være der hele sommeren virket det som ! En ti - tolv rundt matbordet var ganske vanlig.

Vi barnebarna var der også endel om sommeren Da skulle vi liksom hjelpe til! Og det gjorde vi jo også, vi luka i kålrabi-åkeren og var med å rakte og hesja i slåtten. Men jeg trur også at vi sneik oss unna noen ganger, og leika med søskenbarn og nabounger. Men ingen sure miner for det !!

Vi var med på bærturer og hjalp til å plukke jordbær. En gang skulle vi være med på tyttebærtur, det var masse bær og vi plukket og plukket. Snart var alle bøtter og spann fulle.

Men Bestemor ville ha mer bær, da fant hun på noe lurt, syntes vi ungene: Hun tok av seg kjolen og underkjolen, og tok hun på kjolen igjen. Så slo hun en knute på underkjolen øverst så det blei som en stor pose, der tømte hun all bæra oppi, og så måtte vi til å fylle spanna på nytt ;o)
Ingen dum ide' eller ??
Hun blei ikke gammel Bestemor, bare 74 år. De siste årene lå hun mest til sengs. Hun hadde astma-allergi og fikk etterhvert sukkersyke, og struma.
DEt kan vel hende at alle barnefødslene hadde tæret på kroppen, så den var mindre morstandsdyktig
Men hun beholdt humøret, og alle måtte opp på rommet til bestemor å snakke med henne hver dag. Enkelte dager var hun sterk nok til å komme ned og spise med de andre, og da var det stor stas kan jeg huske !!
Jeg har et par kopper, og en emaljert bolle etter min bestemor de vekker også minner !!!
Jeg passer godt på dem ;)

2 kommentarer:

Bestemor Drillo sa...

For et koselig og interessant innlegg! Jeg tror de var laget av et annet stoff våre bestemødre, min bestemor fødte også 11 barn som hun ble alene med da var hun 45 år! Det var bare slik det var på den tiden! Takk for historien mormor! Ha en flott helg;)

Stubbetufsa sa...

Det var slik her og, mange unger sjøl, og var noen i beit, så tok de dem og!
Koselig lesning, mormor!
Klem fra nord!