mandag 2. april 2012

Mandag

Ja, her kommer en liten påskerapport
Sommerværet har tatt en pause og gradestokken har landet på et mer normalt nivå
I allefall så det er litt frost om natta. Desverre er det en kald nordavind, som godt kunne gitt seg nå, den har vi hatt i over ei uke.

 Men igår tok jeg på vindtette klær og pakket forkosten ned i sekken, ropte på Kira og la iveg opp i skogen. Jeg tenkte nøye gjennom stedene der det kunne være mulighet for en vindstille krok i solhellinga, og kom til at det måtte bli den gamle nedlagte husmannsplassen oppi her. Der er det så koselig, jeg har skrivi om den før, men blir aldri ferdig med den. Der kan en sitte å filosofere i timesvis, over alt liv som har vært her gjennom hundrer - ja tusener av år !

Øverst er resten av peisen som sto i et hjørne av stua, som antagelig hadde et lite kammers og et større rom som de kalte stugo, der foregikk det meste; matlaging, spising, lekselesing, selen til hesten (hvis de hadde det) blei nok også tatt med inn om vinteren hvis ei reim eller to gikk i stykker. Borte i hjørnet sto ei seng der mor og far sov, ungene hadde oftest en hems de lå på.
I kammerset rådde bestemor og bestefar !!
Over her er den gamle stabburstrappa, der var et yndet sted å sitte å ta en pust i våronn og slåttonn
og kanskje en fin dag i påskehelga også, om de fant tid til det.
Kona hadde nok et strikketøy med seg, og mannen satt sikkert og spikket på et eller annet evne til et redskap av noe slag !!
Ja, sånn kan en sitte å fabulere over tiden som var, her på dette stedet har vi også funnet en eldgammel gruve og masse røyser noen av dem er med stor sannsynlighet gravrøyser.  Jeg har telt til mellom tjue og tredve røyser her de aller fleste er store - åtte ti meter lange, og de ligger ofte på rekke langs bergrabbene  Til dels store steiner, som ikke kan håndteres av en mann !!
Jeg har hatt med et par hobbygeologer oppi der, og de er sikre på at dette er gammelt, kanskje to - tre tusen år. Vi ser at de har brukt slagverktøy for å løsne stein/metall fra bergveggen. Ingen spor etter feks. boring med metallbor,  spennende...... 
 I dag har vi hatt besøk av oldebarnet vårt. Da blei det tur til bålplassen. Med grilling av pølser og oppvisning av de to yngste, ganske så tøffe ;))

Det var kjølig så lue og votter var med,  Her sitter alle røyken fra bålet og er blide og fornøyde
noen har ikke spist opp pølsa si enda !

Etterpå dro vi i den eldste generasjonen opp til Vegglifjell på hyttebesøk  til Turid & co
Der vanket det deilig middag, med nystekte wienerbrød og kaffe til dessert ;)
Tid til opp til flere slag kort blei det også !
Antagelig vant Gubben denne gangen også, han pleier å gjøre det :/
Jeg har gitt opp den kampen for lenge siden..... Men det viktigste er jo å delta - har jeg hørt.

1 kommentar:

Ingun sa...

Hei

Hyggelig med en gammel husmannsplass på turen. Har nok vært huslyd der....
Koselige bilder.

God påske!

Klem fra Ingun