torsdag 11. november 2010

Torsdag

Så kom den første vinterdagen her også.
En fin kald dag, med masse sol over det nye hvite lansdskapet
Herlig, en kan si hva en vil om vinteren, den er både kald og mørk, men vakker er den i alle fall !! Vi får dra på ullbukse, skjerf og votter, og rusle ut å se på alt det fine !

I dag har jeg ikke hatt tid til noen gåtur, men fikk da knipsa litt fra gårdsplassen her :)
På timeplanen i dag sto kjøttkakesteiking, veit ikke presis hvor mange kilo det var, men det blei ca. hundre kjøttkaker
Som er kokt i god kraft og skal i frysen i morra

Jeg lurer på om jeg er en etterlevning av sjølbergingstiden, da folk levde av det de fant i skogen, av både bær og kjøtt ??
Mannfolka jaktet, kvinnfolka plukket bær og ved og lagret matvarene
så godt det lot seg gjøre !!
Fordi på denne årstida må jeg liksom steike og ordne, legge ned i fryseren og
"tenke ut" når ting skal brukes, og om det blir nok !!

Ja, ja det er jo ok å ha litt på lur, så slipper en å dra på butikk hver eneste dag ;)

I morra er det visst ikke noe storprosjekt, så da får jeg vel tråkke opp turløypa mi rundt Gampedalen. Før det kommer alt for mye snø
kan vel ikke la seg snø inne enda !

Og så er det jamen fredag allerede og helgestart

Ha det bra Kos dere i vinteren !!!

tirsdag 9. november 2010

Tirsdag



God aften ! I dag har jeg gjort noe jeg egentlig ikke kan !!
Jeg har bakt lefsekling !!!
Jeg har bare 25 års erfaring å bygge på, ingen nedarvede gener her, fordi min mor var fra Eiker, og der var det ikke vanlig med kling i høytidene ...
Men siden jeg gifta meg med en numedøl, og flyttet hit til gården bør en jo holde på gamle tradisjoner. Særlig slike gode tradisjoner som denne !!
Så nå tenkte jeg at jeg skulle vise dere åssen jeg gjør ting jeg ikke kan ! Så kan jo dere prøve også ! Det er ikke så vanskelig, hvis man ikke er alt for nøye med fasongen på bakverket..
Som dere veit er det smaken som er hovedsaken !
Altså: Du finner en stor bolle eller et gammelt trau, det var jo det de brukte før ! Oppi der har du til liten porsjon: 6 eggeplommer, varmer opp 6 desiliter fløte el fløtemelk til ca. 38 gr. slår den over eggeplommene røre litt og har i en liten kopp siktet rug som røres inn. (rugmel brukes egentlig ikke i denne oppskriften, men jeg har i litt fordi den gjør lefsene mjuke og fine)
Så tar du i siktet hvetemel til passelig deig. Det kan jo være vanskelig å se hvor mye det er, men deigen skal slippe bollen, den skal holde formen når du former den som et "brød" (øverste bilde) Den tåler å "handteres litt" så bruk lite mel ...
Så lager du emner på ca. 90 - 110 gr. klapper dem litt flate og legger dem på en fjøl el.
Denne deigen gir ca 14 - 15 små lefser.


Jeg lager de ganske små 40 - 50 cm i diameter. Ekte lefsebakere lager de på 60 cm. som passer til en stor takke
Men det er kraftig kost, så litt mindre snipper er greit synes jeg.
De skal kjevles ganske tynne, man skal kunne lese Lågendalsposten gjennom dem sa de før !!
På eksempelet til venstre ser vi noen svarte bokstaver som var skrivi med tusj på benkeplata mi !!
Ha godt med mel på bakebordet og løft på leiven flere ganger så den ikke setter seg fast, ikke snu, kjevle på den ene sida...
Stekes på varm takke, høyeste styrke ! Legg på leiven, la den ligge til det bli noen små bobler på
, snu. Det er viktig å snu ganske fort så beholder man fuktigheten inne i lefsa. Den blir lett sprø....

Stekes til det er noen små brune prikker på begge sider, det går fort !!
På forhånd må du gjøre istand et klede som lefsene skal ligge i. Jeg bruker et gammelt flannellslaken med en oppklippet bærepose inni, da holde de seg mjuke til de skal smøres.
Skimtes i venstre bildekant.
Lefsene brettes dobbelt når de pakkes
Når alle lefsene er stekt og forvarlig pakket inn i teppet/plasten er det tid for en kaffekopp !!
Så skal de smøres. Avkjøl lefsene litt ellers smelter smøret. Legg 1/2 kilo mykt meierismør i rørebollen ha i ca 400 gr. sukker og rør hurtig sammen.
Smør på halvparten av lefsa, med en god bred smørkniv, legg den andre halvparten over, del opp i snipper og legg dem i plastposer. Så mange som du trenger til en servering, fire - seks stk.
Lykke til ....

Denne kalles numedalskling Det finnes kling/lefse fra mange bygdelag, og innen bygdelaga finnes det like mange oppskrifter som det finnes bakstekoner !!!
De finner sin egen vri på dem, med forskjellig mel, antall egg, fløte, melk osv.
Bare prøv - det er moro !!

søndag 7. november 2010

Søndag

Etter å ha pakka nærmere førti kilo reint elgkjøtt, og malt endel av det, var det tid for søndagsturen.
Det var forholdsvis kjølig, så maten måtte inntas før jeg gikk ut.
Den trofaste følgesvennen min var naturligvis med.
Hun kikka bebreidende på meg hver gang jeg kom ut uten turklær på meg, jeg
måtte jo få unna kjøttet først. Men da jeg endelig sto i gangen og tok på turstøvlene, sto hun på trammen og fulgte ivrig med
Så gikk vi opp traktorvegen til naboen, fulgte den langt oppover, tok så inn i skogen, og runda ned igjen mot veslehytta
Rundt oppi skogen der er det mye elg. Noe som synes på småfurua rundt omkring !
Bare snaue kvister her.......

Men så titter den gamle tømmerhytta fram mellom granleggene. Den blei satt opp da vi bodde i Bevergrenda, og nettopp hadde kjøpt gården. Da hadde vi et lite sted som var vårt eget syns vi :)
Opprinnelig var den en liten hestestall, men hestene hadde fått ny stall inne i låvebygningen, så nå sto den der til ingen nytte
Og så er det slik med tømmerhus, at det er lett å flytte på dem.
En merker stokkene, det er viktig å være nøye med den jobben, plukker dem fra hverandre, og setter de opp i riktig rekkefølge på den nye stedet :)
A la legoklossene !!!

Se så fint den ligger i terrenget her.

I dag blei det ingen stopp her, Kira og jeg trasket videre nedover mot gården
kikket på den fine frostdekorerte lyngen og gikk forsiktig så vi ikke gled på islagte myrer og steiner !!

Eftan og kvelden har blitt tilbrakt i fullstendig unyttig dvaletilstand
Lest litt, sovet litt og sett littegrann på TV

En perfekt høstsøndag rett og slett

PS: Det var ikke bare meg som pakka kjøtt altså !

Da er hele familien med, det er masse arbeid !

lørdag 6. november 2010

Lørdag

Det er lørdag formiddag, jeg er alene hjemme. Gubben er på kjøttdeling av den siste elgen de tok. Har egentlig tenkt meg ut å ruske opp litt før vintern kommer- fremdeles noe ugjort...
Men skal bare......

Her er minner fra Alta-turen, og min "Dingelvbukt"

Bare synd det var så streng vektkontroll på flyet, ellers hadde den vært mye større. Alle de andre steinene måtte jeg legge igjen på hyttetrappa der vi bodde ;)

Nå står de på salongbordet og gir meg gode minner hver dag !

Den litt storøyde skapningen til høyre er nok meg, da jeg fikk se denne storslåtte bukta i solrenningen !!

Ikke noe rart at det er en av yndlingsplassene dine, Stubbetufsa......

Når jeg ser på bildene får jeg lyst til å dra oppover med en gang, ta med teltet og slå det opp på sletta vi gikk over ;))

Nei nå får jeg komme meg ut i solen, snart kommer snøen, det spår de for ca tredje gang,

mulig det blir i morra da !

Kos dere i høstværet enten det er sol, snø eller regn

torsdag 4. november 2010

Torsdag

Dæler ja, de er det mange av i området der vi bor !!
Denna bekken renner også i ei "dæle" men den er det ikke noe spesielt navn på, bortsett fra at det er: Dæla innom Bromsdalsvadet"
Dæla er en trang dal, eller ei kløft i terrenget med bratte sider
Og vadet var der de kunne komme fram med dyr som skulle til seters, med vedlass eller rett og slett folk som skulle gå der. Det kommer ikke så godt fram av bildet, men det er veldig bratt her, spesielt på høyre side, litt lenger nedover renner bekken ned i et "gjel"
Der er det ikke mulig å komme fram...
I nærheten her har barnebarna med hjelp av mormor, funnet ei hule!!
det er løse steinarter her og vannet har gravet ut "huler"
Når du Bestemor Drillo, snakker om å ha melk borti Dæla, så var nok det ganske smart, for der var det ofte skyggefullt, og som regel rant det en bekk der også !
Min bestemor hadde melkeplassen i "dæl'n" om sommeren, vann til avkjøling, til drikke for dyra, og til vasking. De hadde ei "eise" (overbygget bålplass) der, hvor de varma opp vannet.
Så trillet de melka i trillebår hjem til gården på morningen og melkekjøreren kom og tok den med til meieriet

I dag har jeg vært på Rødberg med ei venninne, da vi kjørte nedover igjen tok vi vestsidevegen, Der går sola tidlig ned, og fjellet på østsida farget Lågen gullgul !

Det var ikke lett å fange lyset og fargene slik de var, men de får kanskje et inntrykk av det her

Skagsåsen i bakgrunnen er nærmest knallgul. En fin hjemtur i det flotte høstværet !!

Nå står jeg på farten til et styremøte i bygdetunets venner, som jeg egentlig ikke er med i lenger, men når de maser sånn så.....:)

onsdag 3. november 2010

Tirsdag

Bare en liten rapport fra mormor -
I morra skal jeg vise feriebildene her i Rollag også.
Så de blei visst tatt godt imot ;)

Så en liten geografisk forklaring på hvor Bjønnedæla ligger hen:

Den begynner på åsen ovafor Åsan, og går ned mot stien til Bakli, bortom jordet her ..

Og til sist, det var snø i anmarsj, idag tidlig var det hvitt på jordene her..... Den har nesten regna bort i dag. Så kanskje det blir noen fine høstdager til ??

God natt !

mandag 1. november 2010

mandagmorra blues...

På søndagsturen i går havnet jeg i "Bjønnedæla"
Jeg kom gående her, og skulle ned mot gården, foran beina mine sto noen smågraner, men ned til den lysegrønne frosken de ser nedi det grønne ( som jeg har satt der nå ;) var det omtrent tre meter rett ned. For høyt å hoppe liksom ! Så jeg tok en liten runde og kom meg ned til bekken, i Bjønnedæla.
Her brukte de å ligge på lur etter bjønnen før i tida, sier historien

De la ofte et dyrekadaver der det var trangest og minst framkommelig. Så satte de seg i skråningen ovafor, og venta til bamsen hadde begynt å gnage på dyret.

Den siste bjønnen som blei skutt i Rollag, var like etter århundreskiftet 1900

Den falt ved Idrettsskolen
Karene hadde litt dårlig børse, og stor respekt for bjønnen, så de bandt børsa fast til et tre like ved åta, tok et tau fra avtrekkeren og opp på neste berghylle og satt der og venta. Bjønnen kom og de dro av skøttet. Den remjet og bar seg, og mannfolka dro hjem, de gikk ikke for å se før neste dag Da lå bamsen der. En skikkelig rugg var det ...

I 1850 åra og til etter 1900 var det skuddpremie på rovdyr, bjønn, ulv og rev
Ei historie som Tov Flatin skriver om i ei av sine bøker er slik:
Gamle Kjetil Buine var eit ærind til Markerud. Komin ned i Molid-marka eit stykke, fær han høyre det ruslar noko !
Det var bjønnongar. Litt etter kjem ei binne hufsande beint imot'n
Nokre steg framafyri han ris ho upp på bakføtane, og skumspruten stend or gapet på ho,
beint i andletet på'n Kjetil
" Hu å du ber deg" sa'n Kjetil og hytta mot ho med neven
Då slepte ho seg ned på alle fire igjen og luska or vegen -Det var som ho skjemdest...
Og'n Kjetil han tok te å floge, og var mest sprengd då han kom fram til Markerud......

Jeg så ingen bjønn i går, men det var mange fine små fosser nedover i bekken
Riktig idyllisk var det da jeg kom nedover i dæla, og terrenget flata ut litt
Naturligvis gikk jeg og speidet etter dyr, alt fra bjønn til elg og hjort, men det eneste jeg så var en tiur, da hadde jeg naturligvis ikke kameraet skuddklart...
Ha det bra - nyt den siste (?) høstdagen,
det ser ut som snøskyer de som henger over meg i dag :))