torsdag 4. november 2010

Torsdag

Dæler ja, de er det mange av i området der vi bor !!
Denna bekken renner også i ei "dæle" men den er det ikke noe spesielt navn på, bortsett fra at det er: Dæla innom Bromsdalsvadet"
Dæla er en trang dal, eller ei kløft i terrenget med bratte sider
Og vadet var der de kunne komme fram med dyr som skulle til seters, med vedlass eller rett og slett folk som skulle gå der. Det kommer ikke så godt fram av bildet, men det er veldig bratt her, spesielt på høyre side, litt lenger nedover renner bekken ned i et "gjel"
Der er det ikke mulig å komme fram...
I nærheten her har barnebarna med hjelp av mormor, funnet ei hule!!
det er løse steinarter her og vannet har gravet ut "huler"
Når du Bestemor Drillo, snakker om å ha melk borti Dæla, så var nok det ganske smart, for der var det ofte skyggefullt, og som regel rant det en bekk der også !
Min bestemor hadde melkeplassen i "dæl'n" om sommeren, vann til avkjøling, til drikke for dyra, og til vasking. De hadde ei "eise" (overbygget bålplass) der, hvor de varma opp vannet.
Så trillet de melka i trillebår hjem til gården på morningen og melkekjøreren kom og tok den med til meieriet

I dag har jeg vært på Rødberg med ei venninne, da vi kjørte nedover igjen tok vi vestsidevegen, Der går sola tidlig ned, og fjellet på østsida farget Lågen gullgul !

Det var ikke lett å fange lyset og fargene slik de var, men de får kanskje et inntrykk av det her

Skagsåsen i bakgrunnen er nærmest knallgul. En fin hjemtur i det flotte høstværet !!

Nå står jeg på farten til et styremøte i bygdetunets venner, som jeg egentlig ikke er med i lenger, men når de maser sånn så.....:)

3 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Og min bestemor hadde et brønnhus over en liten bekk, der hadde hun si melk til avkjøling.
Dette brønnhuset ble av usikker grunn ikke brent da tyskerne tente på hos oss - og etter evakueringa, brukte min kjære avdøde onkel brønnhuset som sin overnattingsplass, til noen hus ble ferdige...

Bestemor Drillo sa...

Tusen takk for opplysningen om dæla!
Jeg tror at den hjemmelagde troa som ble lagt i bekken var den kløfta du nevner! Artig dette, disse gamle tingene dukker opp igjen ved slike påminnelser som du er så flink til!
Ha en fin kveld! Klem!

Hønemor sa...

Kjempespennende å høre om gamle tider fra nærmiljøet :))

Ha en fin fredag!