torsdag 20. desember 2012

Torsdag

Julen 1962
 Ei venninne og jeg gikk tur i sprengkulda i dag, etter å ha vært hos Stasjonsfruene og spist lunch. Det var 18 kalde, men en rask tur var godt likevel ;)
Mens vi gikk og beundret den flotte naturen og livet generelt, kom vi inn på juleskikker før og nå.
Og var enige om at det var himmelvid forskjell
Nå begynner jula før elgjakta nesten, ca. 1 oktober
Vi blir tutet ørene fulle av julemusikk, julemat, juleklær, juleskikker, JULEHANDEL, jule....... etellerannet i radio, fjernsyn og ikke minst avisene. Juleribbesvoren er det lange avhandlinger om i ukeblad, morgen TV, avisspalter, hefter som ligger i butikkene osv.osv.
 og så må vi pynte huset, og hagen og

Julen 1964
 inngangspartiet og barnerommet og soverommet....Så må vi ha gaver til Per og Pål og Espen askeladd og noen flere.....
Så må vi kjøpe inn julemat, juleknask, julebrus, juleakkevitt, julesmør og juleansjos... Forresten den siste er visst borte nå. Det var nok det eneste vi kjøpte med "jul" til fornavn for ti - tjue - tredve
år siden
Og, da jula endelig kommer er folk så slitne at de daler ned i ..... sofaen, og er så lei jula at de hiver den ut 3. dag jul.
Ja - ja det blei visst mye negativt, men vi begynte å tenke på vår egen jul i barneåra, da vi fikk fem kroner hver oss vi fire i ungeflokken, og skulle gå i butikker å kjøpe gaver til hverandre, to gikk inn i butikken - de andre to måtte vente ute. Og - det var ikke lov å kikke inn vinduet for å spionere :)
Så var det de andre to sin tur til å gå inn.

Julen 1961
I heimen var det helt vanlige dager helt til julaftens morgen, da skulle alt gjøres (naturligvis hadde mamma laget kaker og kjøttkaker og lagt på stabburet men det var ikke så mye pes med det)
Klokka tolv på julaften skulle barna ha tatt inn ved så det var nok til alle tre juledagene, pappa skulle henge opp juleneket ved låvebrua, og alle skulle inn og spise "mølje", en slags flatbrødsoll med kjøttkraft i stedet for melk !!
Så var det juletrepynting før mamma gikk i fjøset og ga kuene mat, på forunderligvis hadde hun i mellomtiden greid å lage julemiddagen, ribbe og surkål og moltekrem. Så gikk vi ut på trammen for å høre på kirkeklokkene fra Svene kirke, var været gunstig, kunne vi høre dem der vi bodde to kilometer unna. Etter maten dro mamma ut for å melke kuer mens vi ventet på nissen:) Ventetiden kunne bli lang...Men endelig så kom han, noen ganger fant vi raskt ut hvem det var som skjulte seg bak maska. Men noen ganger fant vi det ikke ut i det hele tatt !  Vi fikk ofte ludospill, svarteper kortleik o.l.
sokker eller votter. En eller to pakker hver, av og til kunne det være fler hvis vi hadde en onkel eller tante på besøk
1. dag måtte alle være hjemme. Noen ganger kjørte vi hest  til kirken hvis det ikke var for kaldt
2. dag kunne vi gå bort til noen, eller de kunne komme til oss.  
3. dag var også helg,  da kunne vi gå julebukk og det var moro.
Så var det vanlig hverdag til nyttårsaften, jeg glemmer ikke at mamma sammenlignet året som gikk med en gammel mann som blei borte klokka tolv og så kom det nye året i form av en liten baby !!!
Jeg kan huske at jeg laget mange rare bilder i hodet mitt om dette :)
MEN.... Konklusjonen vi kom fram til da, i dag da vi gikk ute i kulda var; Jeg trur at vi i vår beskjedne verden, var minst like lykkelige som nåtidens barn med all verden duppeditter  og all verdens flotte merkeklær (??)  i verdens rikeste land  
Hva skjer ?
PS. Bildene er fra mine egne barns julefeiring - ganske mye enklere da også :) Med hjemmesnekrede dokkesenger og hjemmesydde klær .)

Ingen kommentarer: