tirsdag 14. februar 2012

Den ensomme elgen Edvin, har gått i skogen rundt Bromsdalen og Bergseid nå i vinter, siden før jul. Etter jakta i høst kom den bort fra de faste vennene sine. Kanskje blei de skutt eller skremt vekk, av jegerne. Men det var bra med gras på jordene, ingen kuer som åt det opp lenger. Han ruslet rundt på jordene, og plukket de beste stråene. Men noen ganger var det en liten grå elghund som kom bjeffende mot han, logra med halen og gneldra på sitt språk. Men elgen Edvin kunne ikke bikkjespråk, men det var nå ei rar lita bikkje, så han lot henne hoppe rundt seg   Av og til hadde bikkja ei gammal dame med seg også, hun for nå rundt og tok bilder av alt mulig, men Elgen Edvin passet på å holde     seg på betryggende avstand, og aldri lykkes hun med å se han på nært hold !
Etterhvert synes Edvin det  var ganske trivelig å ha litt liv rundt seg, så han slo seg til der. Det er en skogsbilvei rundt gården som blir kjørt opp av og til. Den var jo grei for han også - lettere å gå  når han skulle finne seljekvister, bresk og småfuru. Det er ikke lite som skal til for en to-års okse
 Men en gang var det nær på han skulle blitt oppdaget etter veien, han sto inni et tett kratt og raspet friske seljeknopper, da kom traktoren kjørende, han gjorde et byks inn i krattet og sto musestille til den hadde kjørt forbi.
 Et par uker etter jul, kom det noen kalde netter, Elgen Edvin følte seg alene og det lyste så koselig fra husa der denne gneldrebikkja bodde.  Kanskje han skulle ta en tur ned dit. Han hadde jo så vid vært nedom sommerfjøset der før og det var mye av både einer og rognekjerr ved husa der.
 Han gikk forsiktig ned mot husa, gikk forbi Eldhuset og inn i den gamle hagen, der det står både et gammelt plommetre og et morelltre. Han hørte at hunden gjødde borte ved trammen, sto helt stille nede i hagen, ventet og været. Plutselig gikk det i ei dør, og ei stemme ropte: -Kira, kom inn ! Ikke bråk sånn !!
Kira gikk inn og ingen kom ut - Heldigvis.....
Men han hadde så lyst til å smake på det morelltreet, det hadde så søte og gode skudd - hadde han hørt !
Han var ikke mer enn to tre meter fra huset nå...
(På bildet tv. ser vi såvidt takskjegget
 på Eldhuset, morelltreet th.)
Men du verden så godt det smakte, han gikk enda litt nærmere, så han fikk tak i de små skudda på stammen til morelltreet . Men nå var det noe urolig ved vinduet over han, noen prøvde å lukke opp vinduet !! Det kom et lys på som skinte ett i øynene på han - en stemme sa: Se det er en elgokse, vi ser såra etter at han har felt horna !! 
Elgen Edvin bråvendte og sprang i lage byks opp mot skogen.  Ja dette gikk jo bra tenkte han, kan jo tenkes at jeg tar turen en anen gang også !! (og det gjorde han - noen dager etterpå)
Men Elgen Edvin har flere venner han !! Like nedefor gården går det fire sauer i en innhegning. Der er han også mye, ikke helt inntil hushjørnet der, men rett på ndre sida veien der er en bekk, og nyhugget felt, så lauvtreskogen er på full fat opp. god mar for sulten elg. Og så er det trivelig med bjelleklang - tenker Elgen Edvin
Han har et nattelosji like oppi skogen bak til høyre for saueneIdenne skråningen er Edvin mye,  der er det  mye fersk mat og god utsikt !!
Nå i det siste ha Edvin merket at det har kommet flere elger i området, det er ku med kalv som holder til borte ved nabogårdene
 Da har han noen frender i nærheten.
Men best liker han seg oppe hos Kira, elghunden. Der kommer han stadig på besøk, men helst om kvelden når folk på gården har gått til ro.


Det står ei lita gammel smie på gården ikke langt fra husa, førti - femti meter fra hovedhuset kanskje, der var han ei hel natt før sist helg. Kira var med - hun bar seg litt til å begynne med, men så var det visst greitt at han var der, for hun roet seg ned mens han spiste to kvister av furua som stå like inntil veggen der !!!
Oppe i hugsten bak smietaket liker Edvin og alle andre dyr godt å være, spesielt om våren for da blir det så tidlig grønt der, det ligger i solhellinga Med fare for å bli stemplet som "ei som går i barndommen"  trykker jeg på Publiser)
Hilsen Mormor ;)

3 kommentarer:

Bestemor Drillo sa...

Du har bestandig så gode fortellinger
at jeg blir stum av beundring!
Her hadde det spasert 3 ulver i forrige uke! Casper liker ikke hylene om kvelden så da er det full rulle med bjeffing! Ha en fin uke!
Klem!

Heidi sa...

Kjempefin fortelling! Dette er noe du virkelig kan :-) Utrolig artig å lese!

Ha en flott onsdag i det nydelige været!

Stubbetufsa sa...

Så koselig fortelling fra virkeligheten.
Jeg håper du er på bedringens vei.
God helg!