søndag 30. september 2012

Lørdag

 På tide med en oppgradering på bloggen ser jeg !
Dagene går bare fortere og fortere - det må vel bare bety at jeg går saktere og saktere ?
Uansett  vi har et strålende høstvær, og jeg er ute så mye jeg bare kan. må jo lagre D-vitaminer og krefter til den lange vinteren :)
Mandag var det en rask tur til Lampeland, og dermed oppom hytta. Fikk lagt inn en fotorunde ned til Krokvannet og elva ovafor.
 Fint som alltid
Elgjakta startet på tirsdag, så de to første dagene måtte turene gå nede ved Lågen. Stille vann og lav sol byr på mange fine motiver med lys og skygge, vann og himmel.
 Et skue en aldri blir lei.
 Denne vakre lønnen sto ved veien da en dag jeg og ei venninde gikk morgen tur.
Kan vel egentlig beskrive med:
Bærre lekkert......
Lufta er glassklar nå om dagen
På dette bildet ser du faktisk at jeg er tilstede på disse turene jeg skriver om.
Jeg ringte en av jegerne her en dag og lurte på om det var lovig å gå i dette området nå da de holdt på med jakta.
Og fikk svar at det var greit.
De var på andre kanter denne dagen
 Det er et veldig spesielt terreng her, med lange blankskurte flaberg langt bortetter myrkanten. Minner litt om kystlandskap.
Dette er i høyden mellom skog og høyfjell, så det er mange spsielle trær her
Denne dagen tok jeg med formiddagsmaten min og satt på et av berga og spiste,  sikkert på en elgpost for det lå ved stablet opp ved siden av meg.
Jeg lot den være i fred, i tilfelle det skulle komme en jeger der en dag  det var regn og tåke, da er det godt med et bål mens en sitter og venter på storoksen.....
Her ser vi ei lita furu som har blitt forsinket i veksten av vær og vind. Riktig så dekorativ der den står like ved en "tjernsputt"

Men høsten passer fint til konserter og annen inneaktivitet også. Så fredag kveld dro Kristina og jeg på konsert  Den var i ei av de gamle stuene på Bygdetunet. Even Tråen spilte egne slåtter og fortalte historien bak dem.
Det var en lydhør forsamling som var i stua, i to lange klokketimer,  de fleste av oss kunne sikkert sitti der hele natta !!
En flott spelemann som har ordet i sin makt ;)
 Status for elgjegerne i dag er;  sju elg på fem dager, det er de godt fornøyd med

lørdag 22. september 2012

Lørdag

 Så var det lørdag igjen da, og enda ei uke har gått over i historien
Og her er historien om denne uka : Mandag og tirsdag var visst bare almindelige høstdager.         
Vi ryddet opp i plantene ute, fikk inn de som ikke tåler frost og har fått skåret ned de andre.
På parkeringa sto det to busser og mange privatbiler..
 I går fikk gubben hjelp til å hugge granbar som vi pleier å ha over beda, det er kaldt her om vinteren, og det hjelper mot tælan!! Krokus og andre løkplanter får en tidligere start med det.
Barn på stien - overalt....
 Onsdag var det som vanlig fotodag på kommunehuset
Og torsdag hadde skolen tur til Varden. Der var jeg så heldig å få være med Det er moro med unger og skogtur, de legger merke til alt mulig, og spør ! Og "forlanger" et svar.
Barn på berget - barn i vannet.....
 Så må en jo prøve å grave litt i hjernekisten da, og fortelle hvor mange maur det er i maurtua, eller hvorfor trærne er så krokete :) Eller om vi ikke snart er framme !!
Spennende med bratte bakker hvor en kan rutsje ned..
Så var vi framme til varden, som er fra Magnus Lagabøters tid. Den blei opprustet på 70- tallet. Da hadde Historielaget i bygda dugnad, leide inn militære helikoptere og fikk satt et lag med "nye" tømmerstokker utenpå de gamle. De brukte tørrfuru fra et fjellområde  på andre sida Lågen og satte de rundt de gamle stokkene som hadde begynt å råtne ned.
 
God helg :)


mandag 17. september 2012

Mandag

God kveld folkens !                                               
 Jeg har nettopp kommet i hus etter et hyggelig selskap på Blestua.  Det var Frivilligsentralen som hadde "takkefest" for alle som har vært med å hjulpet til med matkjøring eller andre praktiske ting for de eldre i kommunen. Veldig trivelig, med god mat, sang og musikk og en god prat rundt bordet.

 Ellers går dagene som vanlig, jeg rusler rundt i nærområdet med fotoapparatet, og finner de bratteste bakkene for å få litt trim. Og, heldigvis kjenner at jeg har blitt ganske så mye sprekere enn i vår.  Godt er det :)
De siste to - tre dagene har jeg lagt turen til seint på eftan, for å få med meg "blåtimen"
Ser mye rart sånn i mørkinga !! Som den "Pigg-grana"  over  her....
 Og kveldshimmelen mot vest og nord pynter seg i de vakreste farger på denne tida. Men - noen elg har jeg ikke oppnådd å se på disse turene mine. Mulig at jeg ikke er stille nok ?
På bildet til høyre er det godt samarbeid mellom generasjonene, Bestefar og Kristina tar opp potetene i bestefars "Mikroåker"
Lørdag kveld var jeg og ei venninne på konsert med Ole Paus på Norefjord, litt lenger opp i Dalen. En lun og koselig trubadur, med underfundige tekster !!                                     Det var stinn brakke og stor stemning        Etterpå var det dans, men vi eldre damene dro hjem og spiste kveldsmat istedet !!                       I går kveld var det nok en aftentur, og på bildet til venstre ser vi noen vaniljerotplanter  som har gått ut på dato. Likevel var de jo ganske dekorative !
 

 Høsten begynner absolutt å melde seg i naturen nå.  Lyng og lauv kappes om de flotteste fargene. Her blåbær - og røsslyng         Det har vært et par netter med frost, og da kommer fargene        Vi har begynt å forberede oss  og hagen på vinteren. I går tok vi ned "hagepaviljongen" så ikke snøen blir for tung på duken når den tiden kommer.   Jeg har plantet om noen potteplanter som har vært ute i sommer, nå skal de få være innomhus til neste år opptil flere moskatter/pelargonier står så fine nå, så det ville være synd om de frøys i hjel :/

Så et eksemplar av arten furu som har vokst seg stor og rar oppe i åsen her. Jeg har lest at i Japan lager de slike i miniatyr med kniv og saks, her vokser de seg slik helt på egenhånd, godt hjulpet av vær og vind !!
Fine er de, men litt tungvinne å ha i hagen. I et hvert fall å få plantet dem !!!
Denne uka er også nesten full av planer - men det får vi komme til bake til .....
God natt i hus og hytte

torsdag 13. september 2012

Torsdag

 Morn igjen !
Torsdag 13/9 og den første hvitrima morgenen her.
Noen av blomstene har kollapsa, men heldigis har "Moskattene" overlevd, de har stått på verandaen og berga nok livet med det....
Bildet over her er fra en gård på østsida Lågen, hvor jeg har fetter'n min - var på kaffebesøk der i uka som gikk, en flott dag med solglitter på Lågen ! Og en deilig kaffestund ute på verandaen der
 Mandag var det Helselagsmøte på hytta, vi var åtte stykker. Her er våre "Grand old Ladies" Ca. 85 og 90 år, spreke og glade ;)
 Tirsdag gikk Kristina, Kira og jeg opp i skogen for å finne tyttebær. Det var ganske bra med bær, så vi fylte firelitersspannet vårt på "no time"  Kira plukket bare blåbær, og spiste dem sjøl !!
 Onsdag var det fotodag, annen gang etter sommeren, vi har startet med bilder til ny kalender !
På kvelden var det kjerringtreff med overnatting uti Flesberg, og vi våknet til denne utsikten - med sol over fjellet og tåke nede i bygda. Hvitrima og is på bilvinduene, men særs vakkert :)
Dette er utsikten sør-østover, det hvite er ikke vann, men tåke !!
Nå ønsker jeg meg bittelite grann vindvær så det tørker opp i lyngen, for det er mere bær oppi skogen her !!
HA EN NYDELIG HØSTDAG !

lørdag 8. september 2012

Lørdagsmorgen

 

Fullmåne over Øståsen
God lørdag !  Jamen har uka  gått uten at jeg har vært inn og skrevet noe som helst !     det betyr ikke at det ikke har skjedd noe, snarere tvert imot !                                    
 Fullmånenatten blei tilbrakt ved Fiskum gamle kirke, Dagfinn Kolberg hadde konsert der med bilder, historiefortelling og sang. På grunn av manglende opplysninger i avisa, fikk vi ikke kjøpt billetter tidsnok, - alt utsolgt -  men de var så greie at de rigget opp høytalere ute så folk kunne følge med derfra. Vi var en stor flokk som satt ute på tepper og campingstoler, og så månen komme opp over åsen mot øst !

Fiskum gamle kirke er ei steinkirkke fra 11 - 1200 tallet og ligger fint til nede ved Fiskumvannet. Vi fikk med oss både naturopplevelsen det var å følge månen som rullet opp over åsen, med musikkfølge fra høytalerne som sto plassert ved kirkeveggen
 
Måneskinn på Fiskumvannet
Ellers går dagene med til mere kantarellplukking, og nå begynner tyttebæra å modnes, da blir det vel noen turer med den sporten !!                                                            
 
 

Muligens Numedals fineste postkasse

Jeg fyller år på denne tida, og har hatt et par dager med forbereddelse til den ! Det er jo slik at når vi skal ha barn og barnebarn på besøk må vi regne med ca 20 - 22 personer. To- tre venninner pleier også å stikke innom så det blir fullt i stua !!
 Og det er noe jeg liker, masse folk, prat og latter. Heldigvis er alle med på servering, oppvask og sånne ting, så det blir bare moro det også (Sjøl om jeg må hvile litt etterpå )                 Været har vist seg fra sin beste side noen dager nå, en natt var det bare 2 + men plantene berga seg. Det er jo tiden for nattefrost, så de har vel gjort sitt for denne sesomgen. noen har jeg tenkt å overvintre nede i kjelleren, så de må passes litt ekstra på !
Nå er det vel på tide å komme igang med noe fornuftig denne lørdags morgenen,  
Sylte plommer, som jeg fikk i går feks. Og ikke minst komme seg ut i skog og fjell !!!
Kanskje med bærpelleren til høyre her i sekken, den er gammel og god, omtrent like gammel som meg ! Da kan dere regne ut sjøl ;)

PS:  I dag er PC' n helt umulig, den har sammestilt tekst og bilde ved "Fiskumkirka" jeg greier ikke å skille dem ?  så slik blei det !
                        Ha en fin Lørdag