søndag 29. juli 2012

Søndag

 "Så mye snø blir det til vinteren" sa foreldrene våre da vi var unger, så høy som tistelene !!
Denne var litt høyere enn meg, da blir den vel ca. 170 cm. da ??
 Tistler er jo egentlig ganske flotte blomster, sjøl om ingen liker dem !!
De stikker jo !!
 Disse bildene er tatt i en snauhogst oppe i skogen her, det er veldig mye gras overalt i år, og her var det helt rosa !! "Gvein" kaller gubben det, vanskelig å slå var det, og kuene likte det ikke, men jeg synes det er vakkert jeg  !?!
 
Utpå dagen onsdag dro jeg til Frili, måtte bare ha et  lite friminutt !!
Det blei til tre dager.
 Familien i Danmark ringte og lurte på om vi var hjemme - de blei naturligvis invitert til hytta,
 kortere å kjøre blir det også.
 Fredag   skulle de komme. Jeg fant fort ut at det var ingen grunn til å reise hjem, og så ned igjen dagen etter.... 
Første kvelden blei det sein middag på grillen ute, laks og bakte poteter,
måtte dele opp potetene litt så de skulle bli ferdige samtidig. Med godt smør og et krus med Aas  fatøl blei det jo et deilig måltid. Med fuglekvitter og bekkesus ved siden av ;)
 Dagen etter blei det en skikkelig avslappingsdag, jeg leste ut boka jeg hadde med, begynte på ei "Stålesenbok" jeg fant i "hyttebiblioteket", gikk opp i lia for å se etter molter,
men de er ikke der i år :(      
Jeg fikk tatt mange fine bilder av vannliljene som det er tusenvis av i år
Er ganske fornøyd med dette her, hvor vi ser skyggen av blomsten i vannet !!
 
Danskene kom, og vi hadde en fin dag. De fikk betasuppe, kokt med tre slag kjøtt, som seg hør og bør !! Far og sønn gikk på fisketur og kom tilbake med en abbor, en ørret og en vannlilje !!
                 Så var det tid for avskjed, og antagelig et helt år til neste gang vi sees.
Jeg har en liten tanke om at kanskje det kan bli en tur ned til dem, med fly eller rett og slett med  båten fra oslo - vi får se.....Ha det godt til neste gang vi sees !!! Og takk for besøket ;)

PS: Noe mystisk har skjedd på bildet over her, en bitteliten skygge av de synes på bildet over - jeg har prøvd og fjerne det, men det kom igjen   Dataproblemer ????                          

tirsdag 24. juli 2012

Tirsdag

 Tirsdag 24  juli, altså bare en uke igjen av denne måneden, og august banker på døra.
Nå har vi endelig hatt noen dager med sommertemperatur så vi kan  ikke klage på været i øyeblikket.
Vi har vært turisteer i nærmiljøet, mye fint å finne her også ;)
Her om dagen blei vi bedt på middag hos barn of barnebarn oppi Veggli
etterpå var det sightseeing i  skogområdene ovafor !!              
Utsikten var upåklagelig ! Det første bildet er mot Skagsåsen, til høyre i bildet, Eidsfjell bakerst og Tveitgårdene ca. midt  bildet

Til venstre ser vi ned til Rollag, med Tråengårder på andre sida av Lågen
Her er det bratt ned !!
 Vi skimter veikanten i nedre billedkant, så ser vi litt av jordet på Ulfstad, så Lågen  og Me-Tråen og Søre-Tråen på østsida
Den flotte brua til høyre er forholdsvis ny, den ligger nederst i Nore, ved Sunde. Der   Kravikfjorden ender                                          Jeg synes den er så elegant der den ligger, mellom høye åser på begge sider
På en ettermiddagstur i nabobygda fant vi denne !! Det er nok noen år siden den var på landeveien !!
Den bar det talende navnet: Commer ;)



I går, mandag tok vi en tur over åsen til Sigdal og Modum
Der besøkte vi Søskenbarn Ingjerd, vi hadde vært på "Lørdagsakademiet"  på Nøstetangen og hørt om de flotte Glassmaleriene i Heggen kiske. Utført av Emmanuel Vigeland.  Bror til den mer berømte  som har laget Vigelandsparken i Oslo!!  Denne kirken ligger like ved den enda mer berømte (!) skibakken som heter Vikersundbakken !!
Vi måtte jo svinge oppom der også da
Den ligger faktisk så nær at en kan se hoppet i bakken fra krakkene inne i kirken !!



Det siste bildet er av altertavla og de fine glassmaleriene på hver side av den.                  Motivet på maleriet til venstre er, Døperen Johannes' dåp   Til høyre er Kristi himmelfart. altertavla er en eldgammel kopi av den kjente "Nadverden"
Takk for en fin dag Ingjerd !!


torsdag 19. juli 2012

Torsdag

Hei ! Jamen er det torsdag, og jeg har ikke skrivi noe her denne uka !
Dagene går, og vi venter på sommeren.
I skrivende stund sitter jeg med pledd over beina ;/ Det er for gæli når det er midten av juli, burde jo  være "tropenetter" på denne tida  - 12 plussgrader er ikke noe å skryte av
Men - vi har faktisk hatt et par dager uten regnskurer nå, da skal man kasskje ikke klage....
Søndag var vi og et vennepar på biltur til Rjukan og Tuddal Vi spiste middag på  "Hyttegrenda"  så dro vi over fjellet forbi Gaustadtoppen og ned til Tuddal. Der var vi innom Tonehall, utstillingslokalene til Knut Buen og kona hans Tone
Og jamen var de til stede begge to, så vi fikk en hyggelig prat med dem. Det er et par som er ganske allsidige når det gjelder kunstnerisk utfolding !!
Knut veit vi jo er i landstoppen når det gjelder hardingfelespill, i tillegg driver han med rosemaling og diktskriving. Kona hans er også flink kunstmaler, det henger mange fine bilder som hun har laget, i lokalet der. Hadde lommeboka vært stinn av lapper, og stueveggene her vært større, hadde det nok noen av dem blitt med meg hjem . Flotte landskap, men også underfundige glimt fra seterliv og leik :)

Mandag dro vi og en kamerat på hyttebesøk med nistemat, som for anledningen var reker, loff og majones !! Ikke helt vanlig kost oppi fjella her, men det smakte godt likevel, da det var fortært henta noen fram brød og ost som blei stekt på grillen, så alle ti blei mette ;)
Barnebarn Knut og jeg gikk hjem, en laaang time i bratte nedoverbakker uten sti !
 God trim ;)

Så har vi fått dyr på gården igjen da !!  Vi har overtatt noen av sauene til "Hønemor" som bor nede i bakken her, hun ville kvitte seg med dem, for å få plass til flere høner, mange flotte og rare høns som vi ikke har sett maken til !
 Sauene har jo gått på jordet her en stund, men nå er det vi som har ansvaret for dem. Enda går det bra, de vasser i gras til magen og har ikke noe å klage på - foreløpig.
Innimellom får de noen ekstra godbiter av Kristina og vennene hennes.

Blomstene stakkar de regner nesten bort, jeg tok en runde med fotoapparatet i dag,  

Pelargoniene har små blomster, bladene gulner sjøl om de står delvis under tak, fløyelsblomstene klarer seg, men vokser ikke noe særlig, de bare overlever !!!
Sommergeorginene blir spist opp av noen mystiske vesener, i allefall bladene;(
De ville blomstene som vokser langs steingjerdet greier seg best, så som blåknapp og rødkløver og diverse. De er vel tøffere til å klare seg.
Nei - klokka tikker mot midnatta, så det er vel best å knyte beinhaugen........God natt ;) 

søndag 15. juli 2012

Lørdagskvelden


Fra Lakstjern
Hei ! En liten nattprat fra meg nå da ....
etter klokka å dømme så er det søndag alt !
Men jeg har vært her og der og drukket kaffe i dag, og da blir det en stund til "ole lukkøye" kommer....
Gubben og jeg var et par dager på Frili for å hjelpe til  med diverse jobbing, så blei det narurligvis en runde med fotoapparatet også, til tross for ganske mange regnbyger mens vi var der.
Vintergrønn
I forrige blogginnlegg hadde jeg bilde av en kvist jeg etterlyste navnet på - har fått svar fra "Gvass" her på bloggen og på mail fra kusine Ingjerd !! Begge er enige om at det er Bjørnebær. Så veit vi det. Jeg trodde ikke de vokste så langt inn i landet, men Ingjerd sendte meg en lenke til www.skogoglandskap.no
Der sto det at de vokste i Ål i Hallingdal, og det er jo enda høyere enn her. De vokser på Modum også, men blir sjelden modne :(
Flekkmarihånd
 Vintergrønn har satt "frukt" nå. når jeg ser disse plantene tenker jeg på faren min, han var så glad i dem, av og til kom han hjem med en  bukett med slike som han ga til mamma, det var som regel tidlig på våren før snøen hadde gått, bare litt bart rundt treleggene !!
Til høyre ser vi Flekkmarihånd, disse begynner å bli borte i skog og mark nå, men fredag fant jeg ei myr "full" av dem ! 
Ved Lakstjern lå ei gammal bjørk veltet, på den vokste det et hjerte  av never !! Mangt og mye en kan finne når en går og tusler borti skogen ;)
I dag har jeg vært på Nøstetangen glassverk ved Hokksund på "lørdagsakademi" Foredrag og lysbilder om Emmanuel Wigeland, en av landets beste glasskunstnere gjennom tidene. Mange kirker her i Buskerud og andre steder har arbeider av han. En ide til turer rundtomkring for å se på alle sammen ??
Det blei jamen tid til å besøke slekta i samme slengen - det er bestandig like trivelig !!!
Nei - nå er det natta og tid for litt søvn -
God natt - Sov godt :)

onsdag 11. juli 2012

Onsdag

Hva er dette ? Busk ca 1 - 2 m høy
 En liten oppsummering av dagene som gikk  Teltfesten på lørdag var flott til tross for regnværet. Vertskapet hadde satt på terassevarmer inne i teltet tidlig på dagen, så det var tørrt og godt å sitte der. Mye god mat og drikke, mye latter og moro
På turen min før på dagen så jeg denne fine busken ved veikanten  Fant den ikke i boka mi, og lurer på hva den heter ?
Det regner og det regner, så de gamle fine rosene mine mister blomsterprakten etterhvert som de springer ut. Det er så ergelig, for i år står de fulle av blomsterknopper.
Fioler i gryta og gammel rose bak
Jeg kjøpte et par gamle roseslag i Sigdal for noen år siden, en har jeg fått fra prestegården her oppe, en Hurdalsrose,  den røde på bildet fikk jeg av min gamle nabo i Bevergrenda 36 (!) år siden. En har jeg hentet hjem fra en husmannsplass borti skogen her.
Jeg har bare puttet de i jorda der det har vært en plass, men jeg ser nå at det burde vært litt system i det, med navn og det hele !!
Ja, ja hvis en lever og har helsa (som min gamle tante sa) så må det vel gå an å få til noe en gang 
Regnvær på snebærbusken

Rose ved veggen
Snøbær har vært her lenge før vi kom hit, det er egentlig noe ugras, brer seg utover med rotskudd, dukker opp i rabarbraen og i blomsterbedet :(  Men med regndråper på blad og knupp, så er de jo maleriske de og !!
Ellers så går nå  dagene !
Mandag var det øs pøs, så jeg fikk med meg ei venninne og dro på "shopping"
Vi handlet ikke så mye da, men var i mange butikker, og fikk med noe småtteri
Sånt som en sikkert får bruk for ! Lys og servietter, lysegrønne papptallerkener i tilfelle jeg skulle komme til å lage sommerfest i det nye hageteltet !
Vi gikk på kafe, og avsluttet meed vaffelselskap på kjøkkenbordet her, det kom besøk fra Veggli også, så det blei en trivelig avslutning på dagen.
Tirsdag kom det to kasse jordbær inn på kjøkkenbordet og dagen gikk med til sylting
Så ringte vi til et par karer i nabolaget og spurte om de hadde lyst på pizza til kvelds -
og det hadde de.
Temperaturen var såpass at vi kunne sitte ute på verandaen og spise. Trivelig !




I kveld har vi vært hos Jorun og co. og fått kaffe og kaker, hele familien var samlet, besteforeldre, barn og barnebarn. Ti personer rundt bordet  - TAKK for en fin kveld :)

lørdag 7. juli 2012

Lørdag

Så er det lørdag 7/7 vi går fremdeles og venter på sommervarmen, den viste seg litt fram i går, det var 18 - 20 grader og skya vær. Regnet holdt seg borte til i natt, men da høljet det ned, og holder på enda. Vi er bedt på "teltfest" i kveld, må vel på med longsen antagelig......
Men igår var det bra og jeg fikk være med "gutta på tur"
De hadde en jobb å gjøre og imens gikk jeg tur rundt et fint fiskevann. Det hoppa som bare det, men fiskestanga hadde blitt igjen hjemme, så jeg måtte nøye meg med fotoapparatet ;)
Vi kjørte opp fjellveien, der er det flott utsikt ned i bygda. Åkrene sto grønne og fine. Bortsett fra en som var knallgul, den ligger ut mot Lågen ser dere
Som vanlig så jeg jo mye rart ! Over her er det ei furu som også hører til kategorien; Jeg gir meg ikke !  Det så ut som den hadde veltet for lenge siden, men fremdeles var det grønne barnåler på øversida ;)
Og den gamle stokken til høyre må vel tilhøre gruppen, Vriompeis ??
Rare steiner overalt, denne lå midt i ei myr ligner på et førtidsuhyre - type skillpadde eller noe sånt ?

Jeg gikk naturligvis og kikket etter moltekart eller blinding, som vi kaller dem så tidlig på året
Dem var det lite av, så vel to - tre stykkeer i hele går
Må nok spare igjen noen av fjormoltene så vi har til julaftennmiddagen.....
 På bildet til høyre her ser vi Synhovden, den spisse t.h. og turtebæråsen til venstre
Skimter liitt av Hågåtjønn også-
det ser vi litt av under her, jeg satt på et berg og kikka på fiskehoppa
Vi kan ane to på dette bildet. Midt på og bak mot berga der.
Nei, nå må jeg vel snart trekke i finstasen !!
Dameselskap først og så opp igjen til "uteparty" forhåpentligvis med tak over hue.....

Ha ei fin helg alle sammen ;)

torsdag 5. juli 2012

Onsdag

Kristina på utsiktsteinen
 Så var det onsdag og midtuke igjen, fåglarne vet hvor dagene blir av. 
Igår  gikk Kristina, jeg, katten Mia og hunden Kira opp til Veslehytta, som ligger et stykke opp i skogen her. Vi var litt bekymret for om kattepusen ville stikke til skogs og ikkke finne veien hjem, så Kristina bar han litt til å begynne med, men den ville helst gå sjøl 
Mia likte seg på hytta
Kira springer som regel foran oss i stien, men jamen ville pus også prøve det  ! 
Den holdt nå følge med oss helt opp til hytta, der la den seg straks opp i sengebenken, rulla seg sammen og sovna ;)

Stormarimjelle
Kristina og jeg spilte vriåtter og slappet av imens
Så gikk vi en annen vei hjemover, nede i bakken nedafor hytta vokste det masse gule blomster, de heter Mjelle eller egentlig Stormarimjelle, jeg har bestandig trodd og mener å huske at kuene var så glad i disse plantene, men leste i fargefloraen at de er giftige !?
Soldoggen fikk et innsekt av oss, men den ville visst ikke ha det..


Kanskje kuer tåler dem likevel......
Dagen i dag har gått med til å sette istand et sauegjerde oppe i jordet her, og etterpå dro jeg på kaffebesøk i Flesberg, vi satt ute i to - tre timer !

Lurer på om det er ny rekord for sommeren ?
Det drysser jo ned vann fra skyene med jevne  mellomrom 


Mia måtte hvile litt da vi gikk hjem igjen !